V1: Vært 1 (Sanne)
V2: Vært 2 (Thomas)
K: Kasper
—
V1: Godmorgen tegnsprogstolk Kasper Bisgaard Andreasen fra firmaet 12K.
K: Godmorgen
V1: Du er ivrig fodboldfan og du har også lagt mærke til den her vane med, at spillerne står med hånden oppe foran munden.
K: Ja, man kan jo se, at det er i de afgørende situationer, at spillerne vælger at tage hånden op foran munden.
V2: Hvis vi nu går jeg ud fra, at det handler om at beskytte fabrikshemmelighederne mod at blive afluret at modstanderne ved hjælp af mundaflæsning, virker det så at sætte hånden op foran munden?
K: Jamen som vi hørte i klippet, som Morten Hausborg også siger, at det er noget, der er blevet brugt i en del år efterhånden. Umiddelbart vil jeg sige ja. Hvis du har de her folk, der sidder og holder øje med, hvad der bliver sagt, så kan du ikke udelukke, at de når ned til trænerbænken og så videre.
V1: Jah, jeg synes altså lige vi skal prøve at lave et lille eksperiment med dig, Thomas. Du går ud af studiet og lukker døren efter dig og stiller dig foran glasruden. På den anden side af studiet. Ja, Farvel med dig, Thomas. Kan jeg så lige prøve at spørge dig Kasper. Hvor svært er det egentlig at mundaflæse?
K: Uha. Hvad skal man sige. Det handler lidt om hvilken person, man har med at gøre. Der er nogen, der er meget nemmere at aflæse end andre, så de kommer an på hvor meget man artikulerer med munden, og så er der også gestik med. Det kan vise om det er noget vredt, der bliver sagt. Eller om det er noget taktisk. Man kan godt have en fornemmelse af, hvor man går hen ad, uden at være sikker på, at det er dét, der bliver sagt.
V1: Og Thomas har ikke fuldskæg til at forstyrre, og han har trukket håret godt tilbage, så man kan se hans mund. Han er ude foran studiet nu, og vi kan se ham igennem glasruden. Nu skal han lade som om han er Ronaldo, som siger noget meget vigtigt lige op til et frispark.
[10 sek. pause]
V1: Og der er faktisk ikke nogen af os, der kan høre hvad Thomas siger.
V2: Jeg skulle lige have åbnet op for det her i første omgang.
V1: Han kommer løbende ind.
V2: Og sådan der!
V1: Thomas ud af studiet en gang til.
V2: Og Kasper du skal lige have dem her af. For de sidder – hørebøfferne – omkring dine…, så du kan høre hvad der bliver sagt.
V1: Og så kan du faktisk risikerer at høre hvad det er, Thomas, han siger. Nu er han ude af studiet igen. Nu bliver det spændende. Thomas, han er en fodboldspiller. Han er Ronaldo, som skal til at sige noget op til et vigtigt frispark.
V2: Og jeg står her med fødderne bredt fra hinanden, og nu siger jeg det: Sidder mit hår ordentligt? Sidder mit hår ordentligt?
K: [griner]
V2: Sidder mit hår ordentligt?
V1: Kasper Bisgaard Andreasen fra firmaet 12k.dk. Kan du se hvad Thomas, han siger? Du har ikke kunnet høre det. Det har lytterne, og det har jeg, og Thomas ved selvfølgelig selv hvad han siger. Skal vi lige have en gang til?
V2: Sidder mit hår ordentligt? Sidder mit hår ordentligt? Sidder mit hår ordentligt?
K: Jeg kan faktisk ikke se, hvad han siger.
V1: Hvis han nu tager sætningen en gang til meget langsomt. Du skal tænke på, han er Ronaldo og han er en lille smule forfængelig.
V2: Sidder mit hår ordentligt?
K: Det er noget med håret. Sidder det ordentligt eller et eller andet måske…
V1: Aj, hvor er du god!
V2: [griner]
V1: Vi skal lige have Thomas ind igen. Det var jo altså en klar besked, Thomas, han kom med der. Og du kom med et rigtig rigtig godt bud, må vi sige.
V2: Det passer jo. Det kan man!
V1: Ja, det kan man.
V2: Det kan man åbenbart godt sådan med lidt gætteleg.
K: Det var lidt gætteleg. Jeg havde en idé om at du ville snakke med dine holdkammerater om hvor du ville placere bolden.
V1: Eller om dommeren er et dumt svin, eller et eller andet.
V2: Jeg er ret sikker på, at det er det, han tænker allermest over. Når han står der. Det er ikke så meget, hvor han skal sparke den hen, for det har han styr på. Det er mere om håret sidder ordentligt. Men man ser det både i de her kampafgørende situationer, men man ser det også når spillerne efterfølgende, specielt under EM, og når klubkammerater de så er på hvert sit hold møder hinanden, så sætter de også hånden op foran munden, for man må ikke se hvad de siger til hinanden. Det virker jo lidt overdrevet, gør det ikke det?
K: Jo, det synes jeg også, men der er mange, der spekulerer i, hvad der bliver sagt til hinanden. Er der en spiller, der forlader banen og går ud og snakker med modstanderholdets træner, hvad snakker de så om? Er det et klubskifte, der er i vente, eller hvad er det for noget? Så ja, det er da interessant.
V1: Altså Kasper, jeg var ikke i tvivl om du nok skulle lure, hvad det var Thomas, han sagde derude. Jeg kan huske dengang prinsesse Diana og Charles blev gift. Der sagde han noget til hende, da hun kom op til alteret, og der var straks nogen, der kunne aflæse munde, og nogen som gættede på “nej hvor er du smuk” eller “jeg elsker dig” eller sådan noget. Men er der ikke en masse lir i det her for fodboldspillerne? Er det ikke noget med, at de også står og gør sig en lille smule vigtig – uhh det jeg står og snakker om det er utrolig hemmeligt.
K: Jo, et eller andet sted synes jeg også, det er lidt noget fis, men hvis de har oplevet noget, som har gået ind imod, så kan det godt være, det er derfor, de vælger at gøre brug af det.
V2: Og det lykkedes for dig, Kasper Bisgaard Andreasen fra firmaet 12k.dk og aflæse mig, så måske er der en grund til, at de gør det. Tak fordi du kom her til morgen.
K: Velbekomme